Jelentősen bővítheti a foglalkoztatást a bejárónők bejelentése 2004. augusztus 4. szerda
Az unió tagállamaira jellemző törvényes, de a be nem jelentett munkákról készíttetett jelentést az Európai Bizottság. A tanulmány szerint mások az okok és a szereplők is a régi, valamint a májusban csatlakozott tagállamokban.

Negyvenöt év felett 2003. december 24. szerda
Nem egyszerűen a munkanélkülieket kell elhelyezni, hanem mindenki álláshoz juthasson, aki dolgozni szeretne - mondja Laky Teréz a Foglalkoztatási Hivatal Kutatási Főosztályának tudományos tanácsadója. A munkáltatók azonban saját versenyképességük óvása miatt szigorúan takarékoskodnak a munkaerő-költtségekkel (is); emiatt is megoldatlan az idősek, gyesen, gyeden lévők és a fiatalok foglalkoztatása...

Túlszabályozott a munka világa 2003. szeptember 5. péntek
A foglalkoztatás növekedésének gátja a jogszabályok sokasága - véli a Foglalkoztatási Hivatal tudományos kutatója. Laky Teréz hangsúlyozta: sajátos kettősség, hogy miközben a szabályok feladata a foglalkoztatottak helyzetének biztosítása, addig a megfelelő rugalmasságot is meg kell teremteni. Sorra léptek hatályba a különböző törvények, rendeletek, egyik szabályozás hozta maga után a másikat. Rendet kell teremteni azonban, mielőtt a társadalom kettészakadna az alkalmazásban lévőkre és az ezen kívüli körre. Utóbbiakat ugyanis semmilyen törvény nem védi.

Kimagaslóan drága a munkaerő Magyarországon 2003. augusztus 1. péntek
Listavezető Magyarország a munkát terhelő adók tekintetében. Nemcsak az uniós országok sorát, például Spanyolországot, Finnországot és Dániát tudjuk magunk mögött a munkabér összegének százalékában meghatározott értékeket figyelembe véve, de még a közép-európai térségben is kiemelkedően nagy a bérek után a munkaadóknak és munkavállalóknak felszámított adó - derül ki egy Világbanki felmérésből. Szakértők szerint e terhek csökkentése a foglalkoztatás növelésének alapvető feltétele.

Nagyobb a regisztráltnál a foglalkoztatás 2003. augusztus 1. péntek
Megdöbbentő adat: a hazainál kizárólag Bulgária és Lengyelország foglalkoztatottsága alacsonyabb a néhány éven belül az Európai Unióhoz csatlakozó országok közül. A munkaügyi kutató szerint azonban nem elsősorban a nemzetközi összehasonlítás miatt kell aggódnunk, sokkal inkább azt az unió által is szorgalmazott célt kell elérni, hogy aki dolgozni akar, tudjon, s legyen meg a megélhetése.

Új munkahelyek a szolgáltatószektorban teremthetők 2003. július 4. péntek
Szinte a legalacsonyabb foglalkoztatási rátával rendelkezik hazánk a huszonöt tagú európai közösség tagállamai közül. A helyzeten mindenképpen változtatni kell, a módszerekről azonban megoszlanak a vélemények. Laky Teréz, a Foglalkoztatási Hivatal kutatási részlegének tudományos tanácsadója szerint az inaktívak derékhadát alkotó fiatalabbakat és idősebbeket, illetve a nőket csak rugalmas foglalkoztatási formák bevezetésével lehet állásba segíteni.

A transznacionális cégek vándorlása a globalizáció része 2003. július 4. péntek
Felzaklatta a magyar munkaerőpiacot a hír, hogy egymás után több külföldi nagyvállalat hagyta el az országot. A sárbogárdi, fehérvári, szombathelyi gyárbezárások sokakban rémületet keltettek, az utcára került dolgozók kétségbeesetten szerették volna megtartani állásukat. Mindeközben a munkaügyi szakértők sorozatosan figyelmeztettek: ez a munkaerőpiac természetes mozgása, vállalatok jönnek, mennek. A közgazdász kutató szerint a helyzet nem túl rózsás, hiszen Magyarország tőkevonzó képessége romlott.

Elmaradtunk az uniótól 2000. szeptember 22. péntek
Magyarországon a munkavállalói korban lévô népesség 55,7 százaléka volt foglalkoztatott tavaly, ez az arány az Európai Unióban 62,2 százalék volt, persze a tagállamok közt jelentôs az eltérés. Biztató, hogy 1998-hoz képest csökkent valamelyest az unióhoz mért lemaradásunk — mondta lapunknak Laky Terréz, az Országos Munkaügyi Kutató és Módszertani Központ tudományos tanácsadója...

Foglalkoztatási tükör az akadémián 2000. szeptember 21. csütörtök
Magyarországon a munkavállalási korú népesség 55,7 százaléka volt foglalkoztatott tavaly, ez az arány az Európai Unióban 62,2 százalék volt, persze a tagállamok közt jelentôs az eltérés. Biztató, hogy 1998-hoz képest csökkent valamelyest az unióhoz mért lemaradásunk — mondta lapunknak Laky Teréz, azz Országos Munkaügyi Kutató és Módszertani Központ tudományos tanácsadója...