Novi csata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Novi csata
Alexander Kotzebue. Novi csata
Alexander Kotzebue. Novi csata

Konfliktus Armoiries-Empire.jpgNapóleoni háborúk
Időpont 1799. augusztus 15.
Helyszín Novi Ligure, Piemont (ma: Olaszország)
Eredmény koalíciós győzelem
Szemben álló felek
Flag of France.svg FranciaországFlag of the Habsburg Monarchy.svg Osztrák Császárság
Flag of Russian Empire for private use (1914–1917).svg Orosz Birodalom
Parancsnokok
Général Barthélemy Catherine Joubert 2.jpgFlag of France.svg Barthélemy Catherine JoubertSuvorov Alex V.jpg Flag of Russian Empire for private use (1914–1917).svg Alekszandr Vasziljevics Szuvorov
Szemben álló erők
34 93051 547
Veszteségek
12 000 halott, sebesült
4600 hadifogoly
37 ágyú, 28 lőpor szállító
8200 halott, sebesült vagy eltűnt
Térkép
Novi csata (Észak-Olaszország)
Novi csata
Novi csata
Pozíció Észak-Olaszország térképén
é. sz. 44° 45′ 40″, k. h. 8° 47′ 34″Koordináták: é. sz. 44° 45′ 40″, k. h. 8° 47′ 34″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Novi csata témájú médiaállományokat.


A novi csata 1799. augusztus 15-én zajlott le a második koalíciós háború idején. Az orosz - osztrák erők Alekszandr Vasziljevics Szuvorov feldmarsall vezetésével vereséget mértek a Barthélemy Catherine Joubert tábornok parancsnoksága alatt álló francia seregre.

1799-ben a második koalíció erői már legyőzték a francia csapatokat Itáliában, Napóleon ekkor Egyiptomba vezetett egy expedíciós hadsereget. Cassanói csatában elszenvedett vereség után a franciák és az itáliai ciszalpin csapatok visszavonultak a Ligur Köztársaságba végső ellenállásra, közvetlenül a Novi várostól délre eső síkságon, néhány mérföldnyire délkeletre Spinetta Marengo településtől.

Augusztus 15-én a Szuvorov vezette osztrák–orosz hadsereg megtámadta francia állásokat. Már a csata kezdetén csapás érte a franciákat, parancsnokuk, Joubert meghalt, lelőtték egy végzetes pillanatban, de a franciák ellenálltak az osztrák támadásoknak és ellentámadásoknak. A koalíciós erők többször támadtak, a francia erők ellenálltak egészen délutánig, amikor Szuvorov végső csapásai miatt a franciák zűrzavarban, rendezetlenül a hegyekbe vonultak a Ligur-tenger partján.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Battle of Novi (1799) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.