Union List of Artist Names

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az Union List of Artist Names (ULAN) egy online adatbázis, amely jelenleg mintegy 293 000 nevet és egyéb információt tartalmaz művészekről. Az adatbázist a Getty Research Institute készítette és tartja fenn.[1]

Az ULAN nevek lehetnek családi nevek, művésznevek, különböző helyesírású nevek, több nyelvű elnevezéset és az idővel megváltozott nevek (például házasnevek). Ezek közül a nevek közül az egyiket a preferált névként jelölik meg az adatbázisban. Jóllehet listát jelenít meg, az ULAN tezauruszként van felépítve, megfelel az ISO és a NISO szabványoknak a szinonimaszótár építéséhez; hierarchikus, egyenértékű és asszociatív kapcsolatokat tartalmaz.

Az egyes ULAN-rekordok középpontjában egy művész van. Jelenleg körülbelül 120 000 művész van az ULAN-ban. Az adatbázisban minden művészi rekord egy egyedi numerikus azonosítóval van azonosítva. Az egyes előadói albumokhoz kapcsolódó nevek, kapcsolódó művészek, források az adatokhoz és jegyzetekhez.

Az ULAN időbeli lefedettsége az ókortól kezdve a jelenig terjed, globális hatókörű. Az ULAN magában foglalja a neveket és a kapcsolódó információkat a művészekről. A művészek lehetnek egyének (személyek) vagy egyének csoportjai (testületek). Az ULAN művészei általában a képzőművészet és az építészet koncepciójában vagy előállításában résztvevő alkotókat képviselik. Néhány előadóművész is szerepel (de általában nem színészek, táncosok vagy más előadóművészek).

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Union List of Artist Names című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Kapcsolódó szócikkek, sablonok[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]