Hastífusz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Illusztráció 1939-ből, mely bemutatja, hogyan kerülhet a baktérium az ivóvízbe

A hastífusz (hasi hagymáz) fertőző betegség, amelyet a Salmonella typhi nevű baktérium okoz. A betegség nem tévesztendő össze a kiütéses tífusszal.

A betegség kialakulása és lefolyása[szerkesztés]

A baktériumot széklettel szennyezett élelmiszer, tárgyak, mosatlan kéz közvetíti egyik emberről a másikra. Nem, vagy rosszul közművesített településeken, illetve háborúk, természeti katasztrófák idején szokott előfordulni. A fejlett országokban ma már ritka, de a fejlődő országokban előfordul, így az oda utazóknak erre figyelniük kell.

A baktériumok megtapadnak a vékonybél és a vastagbél nyirokmirigyeiben, ahol fekélyt okozhatnak, és bekerülnek a véráramba is. A beteg belázasodik, pulzusszáma lecsökken, feje fáj, influenzaszerű tünetei vannak. Hasmenés is jelentkezhet, de nem mindig. A betegség előrehaladott szakaszában megjelennek a bélrendszeri szövődmények, károsul a szív és az idegrendszer.

Ellenszere[szerkesztés]

Megelőzése[szerkesztés]

A személyes higiénia és a közegészségügyi szabályok betartásával a fertőzés megelőzhető. Biztosítani kell, hogy az emberi széklet ne kerülhessen érintkezésbe élelmiszerrel vagy ivóvízzel. Az étel előkészítésekor, fogyasztásakor gondoskodni kell a tisztaságról. Fontos a gyakori kézmosás, különösen székletürítés után.

Van ellene védőoltás. Magyarországon jelenleg a baktérium tokanyagát tartalmazó (általában a felkarba, a bőr alá adott) oltás használatos, amely 3 éves védelmet biztosít. Hátránya, hogy 2 éves kor alatt nem biztosít megfelelő védelmet. A védőoltást bármely háziorvosnál be lehet adatni, 6118 forintba kerül (2017. januárjában a TYPHIM Vi oltás ára).

Oltási reakcióként 1-2 napig tartó helyi fájdalom, bőrpír léphet fel. A beoltás nem javasolt lázas, legyengült állapotban. Terheseknél csak akkor javallott, ha nagy fertőzésveszély miatt feltétlenül szükséges.

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Hastífusz témájú médiaállományokat.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]