Egyesített olasz nemzeti katalógus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Egyesített olasz nemzeti katalógus
Biblioteca nazionale centrale di Roma.jpg

Korábbi neve(i) Istituto centrale per il catalogo unico delle biblioteche italiane e per le informazioni bibliografiche
Alapítva 1975
Székhely Róma
Egyesített olasz nemzeti katalógus (Olaszország)
Egyesített olasz nemzeti katalógus
Egyesített olasz nemzeti katalógus
Pozíció Olaszország térképén
é. sz. 41° 54′ 23″, k. h. 12° 30′ 21″Koordináták: é. sz. 41° 54′ 23″, k. h. 12° 30′ 21″
Az Egyesített olasz nemzeti katalógus weboldala

Az Egyesített Olasz Nemzeti Katalógus‏‎ egy adatbázis, amit az Olasz Könyvtárak és Bibliográfiai információs központok Egyesített katalógusának Központi Intézete (olaszul Istituto Centrale per il Catalogo Unico delle biblioteche italiane e per le informazioni bibliografiche - ICCU) kezel. Ezt a hosszúnevű intézetet 1975-ben hozta létre Olaszország Kulturális és Természeti Örökségének Minisztériuma. Az Egyesített Katalógusok Nemzeti Központját 1951-ben hozták létre azzal a céllal, hogy Olaszország különböző, sokszor más és más felügyeleti szervhez tartozó könyvtárának katalógus anyaga egy helyen elérhető legyen. Ez a feladat több más feladattal bővült és a központ teljeskörű komputerizáláson esett át. Az ICCU-val egy időben megalapították a Nemzeti Könyvtár Szolgálatot (olaszul Servizio Bibliotecario Nazionale – SBN). Ez egy össznemzeti online szervizhálózat amivel az állam, az önkormányzati szervek és az egyetemek által fenntartott olasz könyvtárak vannak összekötve. A katalógus a 16. századból származó kéziratoktól, modern multimédiás dokumentumokig bezárólag tartalmaz információkat, egységes szabványokat, szabályokat és a legmodernebb informatikai technológiát alkalmazva.

Tevékenysége[szerkesztés]

A Nagy Háború (1914-18) dokumentumainak és képanyagának feldolgozása[szerkesztés]

A 2005-ben indult projekt keretében 70 intézmény közreműködésével több mint 600 000 dokumentum, fénykép, térkép stb. került digitalizálásra. Ebből mintegy 93 ezer a Europeanán keresztül az egész világból elérhető a nagyközönség számára.

Olaszország könyvtárainak adatbázisa[szerkesztés]

Az adatbázis 17950 olaszországi könyvtár adatait tartalmazza. Az állami, önkormányzati és területi könyvtárak mellett 2646 egyetemi könyvtár vagy 1623 egyházi könyvtár adatát. A katalógus Anagrafe Bibloteche Italiane címen kereshető.

A Nemzeti Könyvtár Szolgálat üzemeltetése[szerkesztés]

A nemzeti névtér kialakítása és kezelése[szerkesztés]

A tizenhatodik századi olasz kiadványok nemzeti nyilvántartása[szerkesztés]

Hozzávetőlegesen 80 000 XVI. századi dokumentum digitalizálása és katalogizálása. EDIT16.

Kéziratok és kapcsolódó bibliográfiák nyilvántartása[szerkesztés]

Több mint 300 állami, egyházi, helyi és magánkönyvtár, valamint néhány egyházi levéltár részvételével folyó projekt az ICCU irányításával. A projekt célja Olaszország kulturális örökségének védelme, megismerése és a nagyközönség számára elérhetővé tétele. Elérhető a MANUS és/vagy a BibMan honlapokon keresztül.

Nyomtatott és kéziratos kották és librettók nyilvántartása[szerkesztés]

Az SBN adatbázisban található zenei anyagokat Olaszország több mint 500 köz- és magángyűjteményében őrzik. Ezek közül a legismertebbek és a legnagyobbak a milánói Giuseppe Verdi Konzervatórium(wd), a római Szent Cecília Konzervatórium és Akadémia(wd) és a San Pietro a Majella Zenekonzervatórium Nápolyban. A katalógus több mint 870 ezer egységet tartalmaz.

CulturaItalia[szerkesztés]

2008 óta a ICCU üzemelteti az olasz Kulturális Örökség, Szabadidős tevékenységek és Turizmus Minisztériumának a portálját. Olaszország kulturális portálja a CulturaItalia. Ennek a portálnak a működését nemzeti, regionális és helyi kulturális intézmények támogatják az ország minden területéről és szektorából (museid italia). A portál az Eurepeana portál szabványai szerint működik és SPARQL végponton keresztül is elérhető.

ICCU digitalizált történelmi katalógusai[szerkesztés]

Ez a I cataloghi storici digitalizzati dell'ICCU címen elérhető katalógus 219 olasz történelmi katalógus (nyomtatott és kártyás) 6 843 454 digitalizált kártyaképét tartalmazza (2015. áprilisi adat).

Források[szerkesztés]