Vita:William Shakespeare

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ez a szócikk a következő műhely(ek) cikkértékelési spektrumába tartozik:
Irodalmi témájú szócikkek (jól használható besorolás)
P literature.svg Ez a szócikk témája miatt az Irodalmi műhelyek érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Jól használható Ez a szócikk jól használható besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nélkülözhetetlen Ez a szócikk nélkülözhetetlen besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: d.i.l. (vita), értékelés dátuma: 2008. április 14.
Irodalmi témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index
LMBT témájú szócikkek (bővítendő besorolás)
Gay flag.svg Ez a szócikk témája miatt a LMBT-műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
A sablon nem jelenti azt, hogy a személy, akiről a szócikk szól, LMBT lenne, mindössze annyit, hogy a szócikkben az LMBT emberek szempontjából releváns információ szerepel vagy kellene szerepeljen.
Bővítendő Ez a szócikk bővítendő besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nagyon fontos Ez a szócikk nagyon fontos besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Tdombos (vita), értékelés dátuma: 2017. április 20.
LMBT témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index
Other-langs2.pngA szócikk megfelelő nyelvű párjai kiemeltek lettek a horvát, bosnyák, spanyol, francia, lengyel, svéd, héber, afrikaans, angol és kínai Wikipédián,
az onnan származó információkkal érdemes lehet kibővíteni a magyar lapot.

Mérföldkövek a cikk életútján
Dátum(ok: tól/ig) Esemény Eredmény

Eltávolítottam három linket a szócikkből[szerkesztés]

A törölt linkek:

Miért: Mindhárom "Broken link" lett, vagyis 404-es hiba / server not found a válasz.

Megj: a mek.iif.hu oldalról az egész külföldi kategória eltűnt, a másik két linkelt oldal viszont biztosan megvan valahol. Ha van kedved, keresd meg hova költöztek át és rakd vissza az új linkeket.

(Csak az enwikit szerkesztem. Üzenj ott!)

Köszönettel: 3ICE vita 2008. október 5., 16:11 (CEST)


A King James Biblia[szerkesztés]

Amikor I. Jakab, Anglia királya felszólította az ország 54 legjobb íróját és tudósát, hogy elkészítsék a Biblia új, angol nyelvű változatát, akkor egyes feltételezések szerint az írók között volt William Shakespeare is. Bár nem megdönthetetlen bizonyíték, de elgondolkodtató, hogy a 46. zsoltár 46-ik szava shake, a zsoltár végétől számított 46-ik szó spear. Shakespeare, aki rajongott a titkosírásért, akkor volt 46 éves.[1]

  1. Encyclopedia Britannica Almanac 2008, 775. oldal

Szócikkből áthozva. – Dami vita 2009. március 31., 22:43 (CEST)

pedig érdekes :) – Award-star-silver-3d.pngAlenshaAward-star-silver-3d.png sms 2009. március 31., 23:04 (CEST)

A fenti részt én írtam be, én kerestem utána, és az Encyclopedia Britannica szerintem elég tekintélyes forrás - mi a problémád ezzel az infóval? misibacsi*üzenet 2009. április 2., 10:11 (CEST)

Egy dombormuvon bukott le Shaksper kereskedo[szerkesztés]

> Szocikk: Shakespeare-t a Stratford-upon-Avon-beli Holy Trinity (=Szentháromság) nevezetű templomban temették el, két nappal halála után. A sírja mellett álló mellszobra alkotás közben ábrázolja a költőt <

Ez nem igaz. A megfelelő angol en.wikipedia.org szocikkben lathato rezkarcok vilagosan mutatjak, hogy a Shaksper kereskedo emlekere keszult eredeti dombormuvon egy gyapju zsak lathato kez alatt es mas semmi, mivel kereskedo volt a joember, folddel es birkakkal uzletelt. A ludtollat es az irattekercset csak jo 20 evvel kesobb applikaltak a dombormure, amint azt a kulonfele idokben keszult rezkarcok sorozata mutatja.

Shaksper kereskedo azert volt jomodu, mert a brit udvar megvesztegette, hogy a neve alatt publikalhasson Edward de Vere, Oxford grofja, I. Erzsebet kiralyno rosszeletu, torvenytelen fia - akinek egyebkent Spear-shaker (*) volt a gunyneve az udvarban, igy pont kapora jott neki a felig irastudatlan amator-szinesz kereskedo Shakespeare-re finomitott vezetekneve iroi alnevkent.

(* spear-shaker = landzsa-razo, mert ronda eroszakos frater volt ez az Oxford grofja. Angliabol egy gyilkosag miatt menekult Olaszhonba, onnan pedig evekkel kesobb vissza Angliaba, miutan Veronaban megvadoltak ket lengyel nemesur megolesevel. Ezen kivul Velenceben egy ev alatt elvert harom palotara eleg 6000 aranyat luxusprostikra, tovabba serduletlen enekesfiukat is molesztalt, egyet haza is csempeszett magaval Angliaba, csak lebukott - ezek mellett nem csoda, hogy csak alneven mert publikalni.

Az ugyanis csoppet ciki, hogy magas szarmazasa ellenere a tengeri kalozok egy szal semmiben raktak ki egy szigeten, miutan kiraboltak - ahogy azt a Hamlet-ben megirta. Ezen kivul osszefekudt egy csaladjaval ellenseges angol klan legszebb kisasszonyaval, bizonyos Anna Vavasour-ral, amibol olyan tobb eves hirig lett, hogy egy komplett Romeo es Julia kitelt belole

Ha mindez kiderul, Oxford grof ur szegyent hozott volna a kedves koronas mamajara, aki amugy maga sem volt sokkal jobb erkolcsu, mivel "szuz kiralynokent" reklamoztatta magat alattvaloi koreben, pedig legalabb negy porontyot pottyantott kedvenc udvaroncaitol.) 87.97.52.95 (vita) 2010. szeptember 19., 22:30 (CEST)

Kánon[szerkesztés]

A szócikkben a magyar fordításoknál jelezni kellene, hogy adott színdarabhoz melyik magyar fordítás az "etalon", amit például Hamletből, vagy RJ-ből iskolai kötelező olvasmányként használunk (Arany, Kosztolány, stb.) és mely fordítások a "futottak még" kategória az önjelölt nagyhajú modernektől. 82.131.130.13 2011. május 6., 23:26 (CEST)

Bocs, azt ki dönti el, hogy ki "etalon", és ki "futott még"? (Főleg: melyik korban?) Békés, Fábri, Nádasdy, Varró önjelölt nagyhajú modern? Vagy hogy van ez? Jgy 212.92.28.2 üzenőlapja  2011. november 22., 08:15‎ (CET) (A hozzászóló azonosítóját és a megjegyzés időbélyegét egy másik szerkesztő pótolta. Lásd: Wikipédia:Aláírás)

Dátumok írásmódja[szerkesztés]

A szül-hal. dátumokat szerintem kétféle naptári dátummal kellene feltüntetni azért, mert akkor még a Julián-naptár volt érvényben Angliában, ez volt a törvényes dátum. Ha például fennmaradt a születést vagy halált feljegyző irat, azon az akkori, Julián-dátum szerepel. Amit pedig ma használunk, az a Gergely-naptár, ez meg a viszonyítás miatt kell. misibacsi*üzenet 2017. február 8., 19:54 (CET)