Portál:Zsidóság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Zsidóság-portál
Bologna Sinagoga 1.JPG
Shalom darkblue.svg

Üdvözlünk a magyar Wikipédia Zsidóság-portálján!


Az itt megjelenő cikkeket a Wikipédia Zsidóságműhelye gondozza.

Judaica.jpg

A zsidók (más néven héberek vagy izraeliták; héberül: יְהוּדִים, Jehudim; jiddisül: jiddisül: ייִדן, Jidn) ókori közel-keleti nép, valamint a magukat ettől a néptől származtató, illetve a zsidó vallást követő, kulturálisan és nyelvileg heterogén összetételű emberek közössége a világ minden részén.

A zsidó vallás egyike a nagy világvallásoknak. Hívei a zsidók közül kerülnek ki, bár más nép tagjai is lehetnek a követői. Hívőinek többsége az Egyesült Államokban és Izraelben él, de nagyszámú hívő él szerte a világban.

A zsidó nép és vallás eredete a Bibliában olvasható ősatyák, Ábrahám, Izsák és Jákob történetéig nyúlik vissza. Alapja a szigorú egyistenhit, valamint a Tóra, azaz az isteni törvények megtartása. Mózes öt könyve foglalja magában a Tóra írott részét, a Talmud pedig a szóbeli törvények feletti rabbinikus diskurzus, melynek alapján értelmezik és aktualizálják az írott hagyományt. Ennek segítségével a Mózes által átadott Tóra, e már több mint háromezer éves könyv élő szóvá tud válni a világ valamennyi országában azt tanulmányozó hívőknek.

A hét szócikkeszerkesztés 


A Talmud (תַּלמוּד) a posztbiblikus zsidó irodalom legnagyobb és egyértelműen legfontosabb, tematikus rendszerbe foglalt gyűjteménye, a zsidóság enciklopédiája, jogi és vallási alapvetése, szokásjogi gyűjteménye, bibliaértelmezéseinek tárháza. Magába foglalja a Misnát és annak magyarázatát, a Gemárát, mely mindkettő az úgynevezett szóbeli Tannak rendszerbe foglalt, összegző, írott változata, azaz nem más, mint az ún. írott Tan (a Tóra) értelmezése körül kialakult Szentírás-magyarázó és a vallási törvényeket (halácha) részleteiben is megállapító hagyomány végleges rögzítése.

Tovább a cikkhez

Konyhaművészetszerkesztés 
Tennivalókszerkesztés 

Tennivalók: megcsinálni már rendesen a portált, mert már ezer éve „csak épül” :)
Eldönteni, ponttal vagy kötőjellel tagoljuk a linkeket… (ponttal, mert a kötőjel kapcsolatot feltételez és tipográfiailag helytelen)

Projektszerkesztés 

Miben vehetsz részt?

Több módon is a Zsidóságportál segítségére lehetsz:

Műhelyek

Rabbikszerkesztés 

Aharon ben JichakAkiba ben JószéfAkiba ha-KohenAlexandersohn JonathánAlkalai Juda ben SalomoAltenkunstadt JaakovAltmann JudaArje Juda LébÁron ben SimonAskenázi CeviÁron SámuelÁbrahám ben Izsák RussoÁbrahám ha-KohenAdler IllésAdler SándorÁszáfAzarael Avi AazariBach JózsefBacher VilmosBachmann JakabBak HirsBak Ignác VilmosBak IzraelBak JakabBaneth EzekielBaneth Jerachmiel BernhardBarach Juda LébBauer Marcussohn HermanBeck MoritzBeck ÁbrahámBein NátánBenedikt MárkusBenet JacobBenet JesájaBenet MordechaiBenet Mordechai (stomfai rabbi)Benoschofsky ImreBerlin Jesája ben JúdaBernfeld JónásBettelheim LipótBettelheim MózesBillitzer IzsákBing JónásBisztritz Dávid Ha-KohenBleier MenáchemBloch Jiszáchar BerBloch MózesBlum AmramBlum Jicchok JaakovBlumgrund NaftaliBlumgrund NáthánBlücher Ephraim IzráelBoskowitz WolfBreuer SalamonBreuer WolfBrill AzrielBrill Sámuel LőbBroda Zwi HirschBródy ÁbrahámBuchner ChaimBudai NátánBudun DávidBüchler DávidBüchler ÁronBürger TódorJudah Löw ben BezalelLőw Lipót (Júda Leib Löw) •

Üzenet hagyásához kattints ide!