Ođila

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ođila
Az Ođila Torontóban
Az Ođila Torontóban
Információk
Eredet Jugoszlávia
Aktív évek 1983 – 1991
Műfaj cigányzene
Kiadó PGP-RTB
Kapcsolódó előadók Romano 4
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Ođila témájú médiaállományokat.

Az Ođila egy szerb zenekar.

Története[szerkesztés]

A zenekar 1983-ban alakult. A kezdetektől fogva cigányzenét játszott, amely a moszkvai Romen színház és a Cigányok repülnek az égen című film zenei hagyományaiból merít. A délszláv háború miatt az együttes feloszlott. A zenekar két tagja külföldre távozott, hárman viszont Belgrádban maradtak, és megalapították a Romano 4 nevű zenekart. Az együttes 2007 óta ismét összeállt néhány koncert erejéig.

Fellépések[szerkesztés]

Az Ođila fellépett a volt Jugoszláviában, Európában, a Távol-Keleten és Észak-Amerikában. Gyakran mint moszkvai cigány zenekar lépett fel. Ez az együttes volt az első, amely zenélt a Kolarecen, illetve az egyedüli ilyen zenét játszó banda, amely a komolyzenéjéről híres maribori színházban is játszhatott.

Az együttes 1983 és 1990 között három lemezt adott ki, amelyekből kettő aranylemez lett. A harmadik lemez anyaga szerepel a Brad Pitt főszereplésével forgatott A Nap sötét oldalán című filmben is.

Elismerések[szerkesztés]

Az együttes egyszer megnyerte az Orpheus-díjat, és egyik szerzeményük, a Solniškó megkapta az Európa legjobb cigány dala címet.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Ođila témájú médiaállományokat.