Vita:Morfológia (nyelvészet)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Harris[szerkesztés]

Nem kellene a Harris forrásokat is pontosan megjelölni? Ez így kissé homályos, hisz nyilván lehetséges, hogy ezekben az években több mindent is írt és ne az olvasónak kelljen utánabogarászni.Rungandras vita 2011. március 6., 15:24 (CET)

tartalmi[szerkesztés]

Abból a részből, ahol azt tárgyalja a szócikk, hogy mivel foglalkozik a morfológia, egészében hiányzik a szóösszetétel. Az "Egyszerűsítve" kezdetű mondatban a "szóképzés szabályaival" helyett szerencsésebb volna "szóalkotás (szóképzés és szóösszetétel) szabályaival". Az sem igazán szerencsés, hogy a szófajokat a morfológiához sorolja.

Nem egészen világos, hogy milyen elven kerültek be az elméletek a "Morfológiai megközelítések" menüpontba. Az Elem és elrendezés az az Item and arrangement modell, az Item and Process (Elem és folyamat) egy másik modell, ezeket szét kéne venni és jól feltüntetni :)

Ha már említésre került a morfológia "kiiktatása", akkor érdemes lenne bevenni a Kettéosztott morfológiát (Distributed morphology) is, ha pedig nagyon up-to-date akar lenni a szócikk, akkor a konstrukciós morfológiát (Construction morphology) is. --Nyupi vita 2011. április 20., 14:24 (CEST)

A Distributed Morphology magyar megfelelője szétosztott morfológia és nem kettéosztott, l. Kiefer Ferenc (szerk.) 2000: Strukturális magyar nyelvtan 3 Morfológia kötete, 666–668. old.Peadar vita 2011. április 20., 22:21 (CEST)

Igaz, igaz, köszönöm! --Nyupi vita 2011. április 21., 07:48 (CEST)

Mivel foglalkozik a morfológia?[szerkesztés]

Nem ártana megjegyezni, hogy nem minden nyelv hagyományos nyelvtanában tartják a morfológiához tartozónak a szóalkotást. A franciában vagy a románban, például, ez a lexikológiához tartozik, és a szóképzést meg a szóösszetételt mint a szókincset gazdagító módszerekként tartják számon. Egyet tudok érteni ezzel a szemlélettel, mert, bár a szóképzésnek van köze a grammatikához akkor, amikor a képzés szófajváltozással jár, ha például főnévből főnév képződik, akkor már nem. Amator linguarum vita 2011. augusztus 18., 10:21 (CEST)