Wikipédia:Jelölt lapváltozatok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Tudnivalók

A MediaWiki FlaggedRevs (jelölt lapváltozatok) kiterjesztése segítségével a Wikipédia előtt új dimenzió nyílik: ezután meg lehet jelölni egy-egy szócikknek a közösség által ellenőrzött változatait, és az olvasónak jelezni, hogy vannak ilyen változatok, esetleg eleve azokat mutatni meg neki. Az egyes wikipédiák (és wikikönyvek, wikiszótárak stb.) közösségei a közeljövőben eldönthetik, akarják-e használni ezt a kiterjesztést, és ha igen, pontosan milyen beállításokkal. A magyar Wikipédián a szavazást követően a fejlesztők 2008. november 17-én aktiválták az itt látható beállításokkal.

Mire jók a jelölt lapváltozatok?

A Wikipédia egyik legnagyobb problémája a megbízhatóság: a jól megírt, megbízható forrásokon alapuló, sokak által leellenőrzött cikkek keverednek a felületes, elfogult, tévedésekkel teli írásokkal. Ráadásul még a legjobb cikknél is előfordulhat, hogy az olvasó éppen abban az öt percben nézi, amikor egy vandál átírta, és a járőröknek még nem volt idejük visszaállítani. A Wikipédia működését nem ismerő látogatónak gondot okozhat felismerni az újonnan bekerült tévedéseket vagy rongálásokat; és még ha ismeri is a laptörténet használatát, időbe kerül egy korábbi, jobb változat megtalálása.

A megjelölt lapváltozatok rendszere lehetővé teszi, hogy az olvasó egyetlen kattintással megnézhesse az utolsó olyan változatot, amit egy megbízható szerkesztő vandalizmustól mentesnek jelölt, vagy amit a közösség minőségileg kiemelt cikknek nyilvánított; vagyis át tudja venni az ellenőrzés, részben a cikkértékelés, a lapvédelem és a kiemelt cikkek funkcióját is, és szoftvertámogatással kiegészítve sokkal hatékonyabbá teszi azokat.

Jelölt lapváltozatok a gyakorlatban

Cikkek lehetséges állapotai

A jelölt lapváltozatok a szócikk, sablon, portál, kategória és fájl névterekben levő oldalakon működnek. Ezen lapoknak három állapotuk lehet, amit a jobb felső sarkukban látható információs dobozka jelez:

 1. ellenőrizetlen
 2. megtekintett
 3. kiemelt

A megtekintett oldal kritériumai ugyanazok, amit régen az FV-járőrök ellenőriztek, azaz nincsenek bennük esetleg bekerült próbaszerkesztések, spam, feltehetően jogsértő tartalom és vandalizmus. Azaz „a járőr látta, átolvasta, és nem talált benne (szakértelem nélkül is) nyilvánvaló hibát”. A kiemelt változat pedig a jelenlegi kiemelt cikkek megfelelője.

Ki mit lát?

A lapra lépéskor a be nem jelentkezett olvasó a legutolsó megtekintett változatot látja (ha van olyan), a bejelentkezett szerkesztő pedig alaphelyzetben a lapok legutolsó változatát látja (legyen az akár ellenőrzött, akár nem). A Beállításaim speciális lap jelölt lapváltozatok fülén azonban beállítható, hogy a legutóbbi vagy a legutóbbi ellenőrzött változatot lássuk alapértelmezésben. Ettől a beállítástól függetlenül, a többi változatot is mindig szabadon megtekintheti mindenki.

Ha egy nem bejelentkezett szerkesztő módosít egy lapon, a változtatása csak megtekintés után jelenik meg alapértelmezetten, de bármelyik változat továbbra is megtekinthető és szerkeszthető.

Az adminisztrátorok be tudják állítani, hogy egyes lapoknak a be nem jelentkezett szerkesztők is a legfrissebb állapotát lássák.

Ki jelölhet meg egy szócikket?

A megtekintett minősítést az eddig járőr joggal rendelkező szerkesztők adhatják és vehetik el. (A régi járőr (patroller) jogot nyugdíjaztuk, helyette az új járőr jog (editor) birtokában lehet megtekintettnek jelölni cikkeket.) Az új járőrök megegyeznek a volt FV-járőrökkel.

Egy másik jog a megerősített szerkesztő csoportba tartozó felhasználóké (confirmed), akiknek a saját szerkesztéseik automatikusan megtekintetté válnak (ha már megtekintett lapváltozatot szerkesztenek).

A kiemelt jelzést az adminisztrátorok adhatják és vehetik el, a közösségi döntéseknek megfelelően. Akiknek nincs joguk megtekintettnek jelölni (olvasók, anonim és frissen regisztrált szerkesztők), azok értékelhetik a lapot különböző szempontok szerint. Ezekből az értékelésekből statisztikákat és grafikonokat készít a szoftver.

Tehát a járőrök adhatnak és elvehetnek megtekintett minősítést; a megerősített szerkesztők változtatásai pedig automatikusan megtekintettnek minősülnek a korábban már megtekintettnek jelölt lapokon.

Táblázatos összefoglalás

Kiinduló állapot: A lap legutolsó állapota: megtekintett A lap már volt megtekintettnek jelölve, de azóta történtek meg-nem-tekintett szerkesztések A lap eddigi szerkesztői kizárólag megerősítettek A lap eddigi szerkesztői között vannak meg-nem-erősítettek is
Ki mit lát alapban? Anon A legfrissebb állapotot A legfrissebb megtekintettet, és az azóta történtekről difflinket. A legfrissebb állapotot A legfrissebb állapotot
Regisztrált szerkesztő A legfrissebb állapotot
Ki mit lát, ha szerkesztésre megnyitja? A legfrissebb állapotot
Egy szerkesztés hatása Nem-megerősített szerkesztő, anon a lap átminősül meg-nem-tekintetté marad meg-nem-tekintett
Megerősített szerkesztőé marad megtekintett marad meg-nem-tekintett
Melancholie (bot): (nem nyúl hozzá) (nem nyúl hozzá) átminősíti megtekintetté (nem nyúl hozzá)
Egy járőr: visszaminősítheti átminősítheti megtekintetté

Kik adják és kaphatják a megjelölés jogát?

A megerősített szerkesztő és járőr jogot a bürokraták adhatják és vehetik el, a jogosultságok a WP:BÜRÜ lapon kérhetőek.

Jogok megadása
 • A megerősített szerkesztő jogot a régebb óta szerkesztő, megbízhatónak megismert szerkesztők kaphatják meg kérés alapján. Megerősített szerkesztő nem lehet olyan szerkesztő, aki spamel, jogsértő tartalmat tölt fel, vandalizál, részt vesz szerkesztési háborúkban, vagy megfelelő forrás- és licencmegjelölés nélkül tölt fel képeket.
 • A járőr jogot a megerősített szerkesztő kritériumainak megfelelő és rendszeresen járőröző szerkesztők kaphatják meg.
Jogok elvesztése
 • A járőr jog visszavonása kérhető attól a szerkesztőtől, aki
  • többször is olyan lapot hagy jóvá, amiben vandalizmus, spam, nyilvánvaló reklám, vagy hasonlóan egyértelműen kiszűrendő tartalom szerepel;
  • egynél többször vesz részt ellenőrzöttséggel kapcsolatos szerkesztési háborúkban (3VSZ);
  • egynél több esetben vesz részt ellenőrzéssel kapcsolatos zavarkeltésben;
  • kéri a jog visszavonását;
  • járőri tevékenységet legalább egy éve, vagy szerkesztői munkát legalább egy éve egyáltalán nem végez.
 • A megerősített szerkesztő jogot elveszítheti az a szerkesztő, aki egynél többször helyez el olyan tartalmat, ami a járőrök által kiszűrendő (lásd feljebb).

A bürokrata a jogosultság odaítéléséről, illetve annak megvonásáról saját hatáskörben dönthet, akár kérés vagy javaslat nélkül is.

Az adminisztrátorok automatikusan rendelkeznek megerősített szerkesztői és járőrjogosultsággal is.

„Mit gondolsz erről az oldalról?”

A lap értékelésére szolgáló eszköz, amelynek adataiból statisztikák készülnek. Mindenki számára elérhető.

Vonatkozó speciális lapok

Ellenőrzés
Rögzítés
 • Rögzített lapok: azon oldalak listája, amelyeknek mindig a legutolsó stabil, azaz rögzített változatát láthatjuk alapértelmezetten
 • Nem rögzített lapok: azon oldalak listája, amelyeknek mindig a legutolsó instabil (vázlat, „nem rögzített”) változatát láthatjuk alapértelmezetten
Olvasói visszajelzés

Hivatkozások