Alesiai csata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Alesiai csata
SiegeAlesia.png
Térkép
Alesiai csata (Franciaország)
Alesiai csata
Alesiai csata
Pozíció Franciaország térképén
é. sz. 47° 32′ 14″, k. h. 4° 30′ 01″Koordináták: é. sz. 47° 32′ 14″, k. h. 4° 30′ 01″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Alesiai csata témájú médiaállományokat.
Vercingetorix emlékműve Alesiában (Alise-Sainte-Reine)

Az alesiai csata a Római Birodalom kialakulásának egyik fontos csatája volt. Alesia a mandubius nevű gall népcsoport fővárosa volt Belgicában (a mai Burgundiában). A várost i. e. 52-ben Julius Caesar elfoglalta és elpusztította, Vercingetorix kitartó védekezése ellenére.

A csata előzményei[szerkesztés]

Az ezt megelőző gergoviai csata Vercingetorix győzelmével végződött. Vercingetorix szemtől szembe támadott és serege nagy veszteségeket szenvedett. Emiatt visszavonulásra kényszerült, és bevette magát Alesia városába.

Az alesiai csata[szerkesztés]

Az alesiai csatában Caesar már higgadtabb volt, mint korábban és erődített fallal vette körül a várost, amelynek ostromába kezdett. Mivel tartott Vercingetorix gall szövetségeseinek a támadásától, a saját seregét egy másik, külső fallal védte. Az óriási létszámú felmentő sereg meg is érkezett: százezren lehettek (bár maga Caesar 250 ezerre becsülte). Vercingetorix, a taktikai vezető, azonban el volt zárva tőlük, így kezdeti támadásaik sikertelenek maradtak. Végül sikerült találniuk egy gyenge pontot a falban. A várban ostromolt védők belülről, a felmentésükre érkezett sereg pedig kívülről már csaknem áttörték a rómaiak vonalait. Caesar utolsó tartalékai, amelyeket ő maga vezetett, billentették javára az ütközetet. Vercingetorix látványos módon adta meg magát.

A diadalmenet után Vercingetorixot kivégezték.

Emlékezete[szerkesztés]

A régi várost 864-ben újra elpusztították, ezúttal a normannok. Nyomait még most is lehet látni Alise-Sainte-Reine falunál, az Auxois hegy tövében, Semur közelében (Côte-d’Or). A hegy tetején III. Napóleon 1864-ben Vercingetorixnak óriási szobrot emeltetett Caesar Commentarjaiból kölcsönzött következő felirattal: «La Gaule unie, formant une seule nation, animée d’un même esprit, peut défier l’univers.» („Az egyesült Gallia, mely egyetlen nemzetet képez, s amelyet azonos lélek mozgat, dacolni képes a világgal.”)

Forrás[szerkesztés]

  • Pallas Nagylexikon