Graphics processing unit

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Az OpenGL és a Linux kernel kapcsolata, ill. a valós idejű képkialakítás vázlata
GeForce 6600GT (NV43) GPU

A graphics processing unit (röviden a GPU) magyarul grafikai processzor; a grafikus vezérlőkártya központi egysége, amely az összetett grafikus műveletek elvégzéséért felelős. A GPU feladata a grafikák létrehozásával és megjelenítésével közvetlenül kapcsolatban hozható magas szintű feladatok átvétele a CPU-tól, hogy annak számítási kapacitása más műveletek elvégzésére legyen felhasználható.

A modern GPU-k 2D és 3D műveletek elvégzésére egyaránt alkalmasak, számítási teljesítményük akár a CPU-k ötvenszeresét (1 teraflops) is meghaladhatja,[1] de utóbbival szemben csak műveletek szűk körét tudják elvégezni.

Manapság két vezető gyártó van a piacon, az nVIDIA és az ATI céget felvásárló AMD. A harcok időről időre folynak a két gyártó között, van, amikor az egyik és van amikor a másik cég kerül lépéselőnybe a vetélytárssal szemben.

A GPU funkciói[szerkesztés]

  • videókódolás

Manapság már olyan feladatokat is át tud venni a CPU-tól, amit korábban nem, így befogható videókódolásra is a videokártya, bár még nem sok program használja ki. Ez azért jó, mivel más a felépítése, mint a CPU-nak és sokkal gyorsabban elvégzi a videókódolást. Az AMD a Stream technológiát, az nVIDIA a CUDA technológiát használja videókódolásra.

  • hagyományos kétdimenziós megjelenítések
  • háromdimenziós játékok és renderelés
  • (speciális esetekben a GPU extrém nagy számolási teljesítménye folytán különböző algoritmusok futtatására)

A jelenlegi helyzet[szerkesztés]

Jelenleg az AMD van előnyben, mivel ő adta ki a világon az első DirectX 11-et is kezelő videokártyákat 2009 szeptembere környékén. Az nVIDIA korábbi kártyáit adja ki más néven, és jelenleg csendben a Fermi kódnevű grafikus processzorán dolgozik. Valamikor 2010 első negyedévében várható a Fermi-alapú kártyák piacra kerülése. Már azok is DirectX 11 alapúak lesznek. Az első tesztek alapján nagyon jóra sikerültek az AMD 5xxx szériás kártyái, bár még kevés játék támogatja az új DirectX-et, ám az nVIDIA a csúszás ellenére is bízik a Fermi-alapú kártyákban. 2010. Márciusában megjelentek az első DirectX 11-es nVIDIA kártyák, amelyek a Fermi architektúrára épülnek. Két modell érkezett a GTX 470 és a GTX 480. Az új kártyák átlagosan 5-10%-ot vernek rá az AMD Radeon HD 5850-re és 5870-re, viszont amint azt várni lehetett, egyelőre még drágábbak is. Megjelent az nVidia GTX 1080ti is.[mikor?] A közeljövőben várhatóak az alsóbb kategóriájú Fermi alapú GPU-k is.

A GPU felépítése[szerkesztés]

Az eddigi GPU-k közös jellemzője volt, hogy az egyes részfeladatokat specializált egységek hajtották végre; kialakult a jól ismert vertex shader, pixel shader, ROP felépítés, aminek legnagyszerűbb példája a GeForce 7 sorozat, melyet nyugodtan nevezhetünk tupírozott GeForce 6-nak is, hiszen technikailag szinte egyforma a két széria.

Jegyzetek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Graphics processing unit témájú médiaállományokat.