Vita:Homunkuluszparadoxon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Javaslom, hogy legyen Paradoxon(ok) címszó, az után pedig az egyes, nevezetesebb paradoxonok ismertetése. A paradoxon szócikk tartalmazná a paradoxon magyarázatát, használatát a társadalomban. firk 2004. július 31., 18:00 (CEST)

Ennek a cikknek a címe ne simán paradoxon legyen, mivel egy speciális paradoxontípusra („regressus ad infinitum”) épül, ezenkívül rengetegféle paradoxontípus van (valószínűségi, kvantumfizikai stb.), sőt még a matematikában is több másféle. A cikk tényleg nincs egészen rendben, történeti és filozófiai pőontatlanságokat tartalmazhat, de a lényege igaz: a mesterségesintelligenciakutatás benne leírt regressus ad infinitum-paraxoxonát tényleg homunkuluszparadoxonnak hívják (a forrásom, amennyire rémlik, e tekintetben Lőrincz András kutató valamelyik pps-fájlja, de sajnos pontosabbra már nem emlékszem).

Ettől függetlenül természetesen örülök, ha írsz egy paradoxon szócikket, csak ne a h.-paradoxon cikket nevezd át, mert tartalmilag nem lenne korrrekt. Gubbubu 2004. július 31., 18:14 (CEST)

természetesen egy másik (bevezető?) szócikk kellene A paradoxonokról, eszem ágában sincs a meglévőt módosítani. firk 2004. július 31., 19:01 (CEST)

Az nem lenne rossz, de én nem fogom mostanában megírni. Gubbubu 2004. július 31., 20:18 (CEST)

Paradoxon (logikában): 1. önellentmondás 2. Olyan látszólag igaz kijelentés, amely illogikus következtetéshez vagy a józan belátásnak ellentmondó helyzethez vezet. Valószínűleg a gondolkodásnak abból a tulajdonságából ered, hogy egyszerre nem tudunk egymást kizáró dolgokat elképzelni, illetve két ellentétes irányú dolgot összeegyeztetni, azok közül választani. Mivel az egy időpontban több érzékszervén keresztül kap ingereket, egyidejúleg tudata is dolgozik, mely utóbbi is tud több síkon tevékenykedni, könnyű elképzelni olyan hétköznapi helyzetet is, ingerállapotot, amelynek paradox hatása van az emberre.

Ezt ismerve dolgoznak a pszichológusok a hipnózissal, illetve adnak paradox utasításokat (verbális szöveg és ellentmondó testbeszéd, gesztusok, stb.), amelyek segítségével "terápiás" hatások is elérhetőek. firk 2004. augusztus 1., 21:29 (CEST) --- Linkek: http://www.evilagonline.hu/modules.php?name=szerk, aktuűális szám: Héjjas István: Paradoxonok a fizikában

Pontatlan[szerkesztés]

Ki tette bele a "pontatlan" jelzést és pontosan milyen indokkal? --grin 2004. szeptember 16., 14:57 (CEST)

ÖÖÖ... nos a cikk írója, azaz én magam. Sajnos egy korai és kissé elhamarkodott cikkem, amely elég sok olyan megállapítást tartalmaz, amelyek egyike sem totális zagyvaság (ellentétben ööö... egyesek véleményével); mindenesetre komoly fórumon ma már nem merném publikálni (pl. egyetemi dolgozat formájában. A cikkhead homunkuluszokról szóló biológiai része és a mesterséges intelligenciáról szóló rész megállja a helyét, ezek megbízható forrásokon alapulnak, némely más terület említésében azonban nem vagyok bizonyos, hogy megalapozott-e, bár véleményem szerint helytálló. A regressus ad infinitum paradoxonok kutatása ma még a matematikában sem igazán lezárt terület; bár sokan szeretnék ezt hinni; azonban a filozófiában nyilvánvalóan nem az; és itt egy új ismeretterület új szemléletben való bemutatásáról van szó, de épp ezért erről még kevés biztosat lehet mondani (pontosabban lehet, csak így együtt összeszedve és összekapcsolva tudtommal nég senki sem mondta ki ezeket). Azonkívül abban sem vagyok biztos, hogy szerencsés-e mindet ebbe a cikkbe tenni... nos, a dolog komoly kutatásokat igényelne, de sajnos közben más irányba fordultam, de valamikor (1-123456 hónap) garantáltan utánanézek, ha addig más nem teszi, pl. mert ilyesmi témák is részei elvileg a szakdolgozatomnak. Gubb 2004. november 9., 01:17 (CET)

Mivel ez az átnézés 5 éve nem történt meg, nem akarja valaki kicsit rendbeszedni a cikket?? pl. ilyen megfogalmazás nem való lexikoncikkbe: A matematikusok annyira szeretik az ilyesfajta paradoxonokat, hogy képesek nemcsak egész életükben küszködni a paradoxonoknak a matematika hajóját borogató szelével, hanem még néha sikerül a vitorlákat úgy fordítaniuk, hogy a paradoxon fellépte hajtóerő legyen... misibacsi*üzenet 2009. június 16., 14:34 (CEST)
A cikk nagy része egész egyszerűen törölhető. Egy nagyon korai, kísérleti jellegű cikkem volt, el is feledkeztem róla az évek során. Talán a preformizmustanról szóló része értékes, de az is nem forrásolt stb. Ha akarod, tedd fel törlésre. Γουββος Θιλοβούββος 2010. augusztus 10., 08:46 (CEST)

Törlési megbeszélés eredménye[szerkesztés]

Ez a szócikk már túlélt egy törlési megbeszélést.

Winston vita 2010. augusztus 27., 09:00 (CEST)