II. Károly braunschweig–wolfenbütteli fejedelem

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Károly Vilmos Ferdinánd
Duke Ferdinand of Brunswick-Wolfenbuettel (1721–1792).JPG
Született 1735. október 9.
Wolfenbüttel
Meghalt 1806. november 10. (71 évesen)
Ottensen (napjainkban Hamburg városrésze)
Sírhely braunschweigi dóm
Állampolgársága német
Nemzetisége Wappen Braunschweig.svg Flag of Prussia (1892-1918).svgporosz (német)
Fegyvernem lovasság
Rendfokozata field marshal
Csatái hétéves háború, napóleoni háborúk
Kitüntetései
  • Royal Society tagja
  • Order of St. Alexander Nevsky
  • Szent András-rend
Gyermekei
Szülei Princess Philippine Charlotte of Prussia
I. Károly braunschweig–wolfenbütteli fejedelem
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Károly Vilmos Ferdinánd témájú médiaállományokat.

Károly Vilmos Ferdinánd (németül: Karl II. Wilhelm Ferdinand (Braunschweig-Wolfenbüttel)) braunschweigi herceg, I. Károly braunschweigi herceg és Philippine Charlotte porosz hercegnő legidősebb fia. (1735. október 9.1806. november 10.)

1775 óta a porosz hadseregben szolgált és részt vett a hétéves háborúban, ebben a franciákat több ízben megverte. Vilmos, Cumberland hercegének parancsnoksága alatt küzdött az észak-német hadjáratban. Első győzelmét a hastenbecki csatában aratta (1757. július 7.) egy gyalogsági ezred élén. Már ekkor megmutatkozott tehetsége, főként a nem szabályos, irreguláris hadviselés terén.

A francia forradalom kitörése után a porosz-osztrák sereg fővezérévé tették és ebben a minőségében bocsátotta ki a francia emigránsok sürgetésére 1792. július 25-én azt a híres kiáltványt, melyben a párizsi köztársasági érzelmű ellenzéket s különösen a jakobinusokat halállal, Párizs városát teljes lerombolással fenyegette. (Koblenzi kiáltvány) Ezzel a fenyegetéssel egyébként XVI. Lajos király ügyének csak ártott.

A csatatéren kezdetben szerencse kísérte, Longwyt és Verdunt is elfoglalta; de azután Dumouriez ellen a sikertelen valmyi ágyúzás után semmi eredményt sem volt képes felmutatni. Ezek után fegyverszünetet kötött s visszavonult (szeptember 20.). Ezután is harcolt a franciák ellen és Mainzot foglalta tőlük vissza, sőt Kaiserslautern mellett le is győzte őket, de a sikereket túlságos óvatossága és pedantériája miatt nem aknázta ki, így 1794-ben tisztségéről lemondott.

Évek múlva, 1806-ban a porosz király az idős herceget még egyszer a hadsereg élére állította, ami szerencsétlen választásnak bizonyult. A herceg a jéna-auerstädti csatában megsebesült és szeme világát elvesztette, mire Braunschweigbe vitette magát, ahonnan azonban a franciák nemsokára elűzték. Így messze hazájától halt meg.

1874-ben Braunschweigben lovas szobrot állítottak emlékének.

Braunschweig Karl Wilhelm Ferdinand.jpg

Fordítás[szerkesztés]

Források[szerkesztés]