Neerwindeni csata (1793)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Neerwindeni csata
Első koalíciós háború
Dátum 1793. március 18.
Helyszín Neerwinden, Osztrák-Németalföld (ma: Belgium)
Eredmény Császári győzelem
Harcoló felek
Flag of France.svg FranciaországFlag of the Habsburg Monarchy.svg Habsburg Birodalom
Parancsnokok
Charles Francois Dumourier.jpgFlag of France.svg Charles-François DumouriezFrederick Josias de Saxe-Coburg-Saalfeld.jpgFrigyes Józsiás szász-coburg-saalfeldi herceg
Haderők
45 00039 000
Veszteségek
40002000
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Neerwindeni csata témájú médiaállományokat.
Ez a szócikk az 1793-as csatáról szól. Az 1693-as neerwindeni csatát lásd itt:

A neerwindeni csatára 1793. március 18-án került sor az Osztrák-Németalföldi Neerwinden falu mellett (a mai Belgium területén) a Frigyes Józsiás szász-coburg-saalfeldi herceg vezette osztrák és a Charles-François Dumouriez tábornok irányította francia erők között. Ez az ütközet a flamand hadjárat része volt a francia forradalmi háborúk történetében.

A csata Dumouriez azon kísérletének végét jelentette, hogy az ország határain kívül próbálja elejét venni a szövetségesek inváziójának Franciaország ellen. Az osztrákok Coburg hercege vezetésével Maastrichtból Brüsszel irányába nyomultak előre. Soraikban volt két magyar gyalogos- és egy huszárezred is.[1] A francia hadsereg harcedzettebb részei Tienen (fr: Tirlemont) városánál gyülekeztek 1793. március 15-én, és NeerwindenNeerlanden között építették ki állásaikat.

Március 18-án kisebb előzetes csatározások után, Coburg hercege csökkentette a távolságot a két sereg között és újrarendezte seregét, és kiterjesztette Racour és Dormael közé a támadás irányát, így visszaverte a Tienenből érkező franciákat. Dumouriez tábornok ezt követően kénytelen volt felvenni a harcot párhuzamosan minden fronton. Bár a falvakban a francia katonák lelkesedésükkel igyekeztek kiegyenlíteni az elégtelen kiképzést és a fegyelmezetlenséget, a nyílt terepen vívott harcokban érvényesült a harcedzett osztrák reguláris seregek ereje. Ilyen körülmények között az esély egy második Jemappes-hoz hasonló győzelemre kicsi volt, a támadás azzal fenyegetett, hogy francia forradalmi hadsereg szinte teljesen összeomlik.

A tapasztalatok azt mutatták meg, hogy a 18. századi tömeghadseregek ütközeteiben a katonák rossz képzettsége nem pótolható pusztán lelkesedésükkel. Azok a harci módszerek, amelyekkel majd az ilyen csapatok is győzelmet érhetnek el (az ún. „sans-culotte-csatákban”), csak később alakultak ki. Dumouriez tábornokot a szövetséges haderők később visszaszorították Észak-Franciaországba.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Battle of Neerwinden (1793) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.