Lodi csata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Lodi csata
A lodi csata
A lodi csata

Konfliktus Napóleoni háborúk
Időpont 1796. május 10.
Helyszín Itália
Eredmény Francia győzelem
Szemben álló felek
Flag of France.svg FranciaországFlag of the Habsburg Monarchy.svg Habsburg Birodalom
Parancsnokok
Flag of France.svg Bonaparte NapóleonFlag of the Habsburg Monarchy.svg K.F. von Sebottendorf
Szemben álló erők
500010 000
Veszteségek
400153 halott
1700 fogoly
Térkép
Lodi csata (Észak-Olaszország)
Lodi csata
Lodi csata
Pozíció Észak-Olaszország térképén
é. sz. 45° 20′, k. h. 9° 30′Koordináták: é. sz. 45° 20′, k. h. 9° 30′
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Lodi csata témájú médiaállományokat.


A lodi csata (1796. május 10.) Bonaparte Napóleon győztes csatája itáliai hadjárata során. Napóleon itt nyerte el katonáinak bizalmát és hűségét, személyes bátorságáért a „kis káplár”-nak nevezték el.

Előzmények[szerkesztés]

A csata Milánótól 31 km-re délkeretre, az Adda folyón lévő lodi hídnál zajlott le. Bonaparte tábornok itáliai hadseregének 5000 katonájával Karl Philipp von Sebottendorf (1740–1818) osztrák altábornagy 10 000 embere – Johann Peter von Beaulieu tábornok seregének utóvédje – állt szemben.

Miután Bonaparte tábornok legyőzte a Szárd-Piemonti Királyság hadseregét, az osztrákok ellen fordult. Beaulieu táborszernagy azonban nem mert csatába bocsátkozni vele, mivel félt, hogy egy nagyobb ütközetben elveszítheti egész seregét. Az utóvéd Sebottendorf tábornok vezetésével azonban szilárdan tartotta az Adda folyó hídját, Lodi mellett.

A csata[szerkesztés]

Bonaparte tábornok felállította tüzérségét, hogy letarolja az Adda folyó túlpartján álló osztrák ágyúkat és védelmi erőket. Ugyanakkor hadoszlopokat indított, hogy Lodi felett és alatt átgázoljanak a folyón. A hidat megrohamozó gyalogságot személyesen vezette két tábornokkal együtt. A híd körüli heves harcban ugyan elesett 400 francia katona, de a hadoszlop szuronyt szegezve kisöpörte az osztrákokat az ágyúállásokból. A két másik hadoszlop bekerítéssel fenyegető oldaltámadásai visszavonulásra kényszerítette az osztrákokat.

Eredményei[szerkesztés]

A győzelem eredményeként Lombardia az Adda folyó vonaláig Bonaparte tábornok uralma alá került.

Forrás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Battle of Lodi című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Külső hivatkozás[szerkesztés]