Craonne-i csata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Craonne-i csata
Armoiries-Empire.jpg Napóleoni háborúk
A Mária-Lujza hadosztály emlékműve (1814-1914)
A Mária-Lujza hadosztály emlékműve (1814-1914)
Dátum 1814. március 7.
Helyszín Craonne, Franciaország
Eredmény francia győzelem
Harcoló felek
Flag of France.svg FranciaországFlag of the Kingdom of Prussia (1803-1892).svg Porosz Királyság
Flag of Russian Empire for private use (1914–1917) 3.svg Orosz Birodalom
Parancsnokok
Napoleonbonaparte coloured drawing.png NapóleonFlag of France.svg
Marechal Ney.jpg
Michel Ney Flag of France.svg
Gebhard Leberecht von Blücher.jpg Blücher Flag of the Kingdom of Prussia (1803-1892).svg
Dawe, Mikhail Vorontsov.jpg Voroncov (ru:Михаил Семёнович Воронцов)Flag of Russian Empire for private use (1914–1917) 3.svg
Haderők
37 00085 000
Veszteségek
54005000
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Craonne-i csata témájú médiaállományokat.


A craonne-i csata 1814. március 7-én zajlott le a Napóleon császár által vezetett francia és Blücher tábornagy által irányított orosz és porosz erők között. Az ütközet francia győzelemmel ért véget. (Napóleon „elfelejtett győzelme” a Chemin des Dames-on)

Előzmények[szerkesztés]

Blücher gyorsabban felgyógyult korábbi sérüléséből, mint azt a francia császár szerette volna, így amikor Napóleon hirtelen megtámadta Schwarzenberg herceget, az idős porosz főparancsnok már visszatért. Blücher százezres sereggel nyomult előre a Chemin des Dames-on, a 35 km-es gerincen, ami Reims és Soissons között húzódott, és március 4-én Soissons-ba ért. Napóleon gyenge hadereje, ami jórészt tapasztalatlan újoncokból állt, nem látszott alkalmasnak arra, hogy szembeszálljon az invázióval. (A legfiatalabb katonákat a nép – Napóleon második feleségének neve után – Mária Lujzáknak csúfolta, ezek még nem borotválkoztak, de már harcoltak.)

A csata[szerkesztés]

Gyorsan és agresszíven mozogva a franciák visszanyomták a poroszokat az Aisne folyón, mialatt Blücher 80 000 emberét vette számba, Napóleon 37 000 emberével rajtaütött. Napóleon célja az volt, hogy a harapófogóba zárja a szövetségeseket, odaküldte Ney marsallt, hogy a kevert fajsúlyú erőivel a szárnyakon mozogjon. A franciák számára sajnálatos módon a koordinációt rosszul időzítették, és Ney nemcsak hogy súlyos veszteséget szenvedett, de a szövetségeseknek sikerült kiszabadítani magukat szorult helyzetükből. A harcok súlypontja az Hurtebise farm körüli földsávon volt, ez képezte a kulcspozíciót a Caverne du Dragon melletti úton, a dombok között.

Következmények[szerkesztés]

Blücher tábornagynak ez a vereség 5000 főnyi veszteségébe került, a franciák 5400 embert áldoztak fel győzelmükért.

Ez a csata volt a bevezető a két nappal később lezajlott laoni csatához, amelynél megfordult a hadiszerencse, és ez már Napóleon uralmának végéhez vezetett.

A sors iróniája, hogy egy évszázaddal később, az első világháború idején a franciák és németek ugyanitt vívták legvéresebb csatáikat a Nivelle-offenzíva idején.

Források[szerkesztés]