Stockachi csata (1800)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Ez a szócikk a második stockachi csatáról (1800) szól, az első stockachi csatáról (1799) lásd stockachi csata (1799)

Stockachi csata (1800)
Stockach
Stockach

Konfliktus Armoiries-Empire.jpg Napóleoni háborúk
Időpont 1800. május 3.
Helyszín DEU Stockach COA.svg Stockach, Baden-Württemberg, Németország
Eredmény francia győzelem
Szemben álló felek
Flag of France.svg FranciaországFlag of the Habsburg Monarchy.svg Osztrák Császárság
Parancsnokok
Général CLAUDE Jacques LECOURBE (1759-1815).jpg Flag of France.svg Claude LecourbeFlag of the Habsburg Monarchy.svg Joseph Marie de Vaudémont
Szemben álló erők
?12 000
Veszteségek
?4000 hadifogoly 500 ló
8 ágyúüteg
é. sz. 47° 30′ 36″, k. h. 9° 06′ 00″Koordináták: é. sz. 47° 30′ 36″, k. h. 9° 06′ 00″

A második stockachi csata 1800. május 3-án a Második koalíciós háború során zajlott le a Claude Lecourbe vezette francia és a Joseph Marie de Vaudémont irányította osztrák seregek között és a franciák győzelmével ért véget.

Háttér[szerkesztés]

1800. április 27. és május 2. között a Moreau vezette francia hadsereg körülbelül 100 000 katonával átkelt a Rajnán és betört a Duna és a Boden-tó közé. Vele szemben az osztrák hadsereg parancsnoka, Kray Pál állt, aki Engen irányából várta a franciákat.

A csata[szerkesztés]

Miközben Moreau Engennél megakadt, Lecourbe, aki Moreau jobb szárnyának parancsnoka volt, meglepte a Vaudémont vezette osztrák balszárnyat, mielőtt csatlakozhattak volna hozzá Kray erői.

Reggel 7 óra körül Lecourbe úgy manőverezett, hogy körbevegye a várost, de osztrákok az erdő felől várták a franciákat, ám Nansouty erőinek dragonyos lovassága bevágtatott a városba.

A franciák legalább kétszer összecsaptak az ellenség vitézül ellenálló seregeivel. Az osztrák gyalogság a tüzérség támogatásával jól működött. Molitor francia marsall ismételten támadott a balszárnyon, ami lehetővé tette, hogy Vandamme erői meghátrálásra kényszerítsék az osztrákokat. Míg azok találgatták a manőver célját, az utóbbi támadással, Montrichard francia tábornok alkalmasnak találta ezt a pillanatot arra, hogy támadást indítson a centrumból, betört a városba és győzelmet aratott.

Következmények[szerkesztés]

Vaudémont seregétől körbefogva, Kray hadserege visszavonult Moeskirchbe, így hátrahagyott 3-4000 foglyot, néhány ágyút, és nagy készletek is a franciák kezére kerültek.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Bataille de Stockach (1800) című francia Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.